Welkom bij de e-bike specialist in Heeze en omstreken Welkom bij de e-bike specialist


06 549 53 926
hallo@ebikegallery.nl

Di t/m Vrij 9:30 -17:00
Zaterdag 9:30 -16:00


 

fietsbanner
fietsbanner
fietsbanner
fietsbanner
fietsbanner

Fietsplan


Wat is een fietsplan?

Een fietsplan wordt door veel werkgevers ingevoerd om medewerkers te stimuleren om naar het werk te fietsen. Een fietsplan kan ook een manier zijn om een HR-thema zoals Vitaliteit handen en voeten te geven. Er wordt gebruik gemaakt van de fiscale regelgeving die het mogelijk maakt voor medewerkers om – via de werkgever – met belastingvoordeel een nieuwe fiets te kopen.

Mag het fietsplan nog worden aangeboden?

Sinds 1 januari 2015 zijn de regels rondom het Nationale Fietsplan veranderd. Maar dit betekent niet dat je als werkgever geen fietsenplan meer kunt aanbieden. Integendeel zelfs! Tegenwoordig kan dit binnen de huidige werkkostenregeling (WKR). De aanschaf van de fiets, eventueel uitgebreid met een fietsverzekering en/of Nationale Fietsbonnen valt nu binnen de vrije ruimte van deze werkkostenregeling. Maar hoe werkt dit nu precies en aan welke regels moet ik me hier houden? We leggen het je graag uit in onderstaande alinea’s.

Hoe werkt een fietsplan in 2022?

De verplichte term zakelijk fietsen gaat bij het aanbieden van een fietsplan binnen de werkkostenregeling niet meer volledig op. Maar dat hoeft zeker geen nadeel te zijn! Met deze wijziging komt de aanschaf van een fiets namelijk bij nóg meer medewerkers in beeld. Simpelweg omdat er vanuit het oogpunt van de Belastingdienst geen regels meer zijn. Zo heeft een medewerker bijvoorbeeld ook niet meer de verplichting om minimaal de helft van de woon-werkritten met de fiets af te leggen. De regels liggen nu helemaal in beheer van de werkgever zelf.

Nieuwe regeling voor de leasefiets

Per 1 januari 2020 is ook de regeling voor de leasefiets sterk verbeterd. Net als bij de leaseauto wordt er een percentage van de aanschafwaarde van de fiets bij het inkomen van de medewerker opgeteld. Dat percentage is vastgesteld op 7%. In ruil hiervoor mag de medewerker de (elektrische) fiets ook privé gebruiken.

Om het verschil tussen een fiets via het fietsplan en een leasefiets te verduidelijken hebben we onderstaande overzicht gemaakt.

FiscFree® en de fiets van de zaak


De fiets is op dit moment nog steeds de meest gewaardeerde secundaire arbeidsvoorwaarde door medewerkers. Dit blijkt ook uit een recente cijfers van FiscFree®. Meer dan 60% van de vrije ruimte is in het 'coronajaar' 2020 besteed aan fietsen. Werkgevers grijpen het invoeren van een fietsplan aan om ervoor te zorgen dat medewerkers vitaal kunnen blijven. Juist omdat zij - vanwege het thuiswerken - minder vaak bewegen.

Is het fietsplan voordelig?

Indien je kiest voor een fietsplan via FiscFree®, mag de aanschaf van de fiets met de werknemer verrekend worden met bijvoorbeeld het brutoloon van de werknemer of met zijn vakantiedagen. Door deze verrekening ontvangen zowel de werkgever als werknemer belastingvoordeel. Immers, als werkgever bespaar je op je sociale lasten omdat je minder brutoloon uitkeert. Hierdoor ontstaat er een win-win situatie.

Waarom een fietsplan?

Vitaliteit wordt binnen organisaties een steeds groter thema. Door het aanbieden van FiscFree® kun je je eigen spelregels samenstellen zodat deze precies passen binnen je eigen vitaliteitsbeleid. Op deze manier houd je alle medewerkers extra vitaal en gemotiveerd!